tiistai 4. helmikuuta 2014

Susanna Alakoski: Hyvää vangkilaa toivoo Jenna

Luin reilu vuosi sitten Alakosken esikoisteoksen Sikalat (2007), joka oli mielestäni loistava. Sikaloissa suomalainen perhe muuttaa Ruotsiin töiden ja paremman elämän toivossa. Vanhemmilla on alkoholiongelma, eikä Ruotsi täytä kaikkia odotuksia. Tarinaa seurataan perheen lapsen silmien kautta.

Samanlaisia teemoja käsittelee myös Alakosken teos Hyvää vangkilaa toivoo Jenna. Tarinan päähenkilö on sosiaalityöntekijänä työskentelevä Anni, joka kantaa raskasta taakkaa narkomaanin siskona. Veli Sami on milloin vankilassa, milloin teillä tietämättömillä, lupaa parantaa tapansa, retkahtaa uudelleen... Ja Anni on niin väsynyt, että välillä toivoo Samin kuolevan, että saisi päästää taakastaan irti.

Kirjan alussa kerrotaan Samin olleen tarkkailuluokan oppilas. Tarkkailuluokka ja köyhät alkoholisoituneet vanhemmat eivät povaa hyvää tulevaisuutta. Sen Annille kertoo tämän luokanvalvoja:

""Sellaiset kuin veljesi päätyvät yleensä vankilaan ennen kuin ovat täyttäneet kahtakymmentä". Muistan että sanoin "Anteeksi vain, miten voit olla varma että vika on Samissa eikä sinussa.""

Tarina soljuu eteenpäin Annin päässä melkoisena ajatuksenjuoksuna. Hetkessä olemisessa, muistoihin palaamisessa, pään sisäisessä tunnevyöryssä. Alussa kirjasta voi olla vaikea saada otetta kaikkien ajatusvyyhtien keskellä, mutta kun lukija pääsee Annin pään sisälle olo on kuin muovipussissa. Ajatuksen soljunnassa pysyy mukana ja pahimmillaan se vie niin voimakkaasti mennessään, että tuntee tukehtuvansa.

Teos ei ole yhtä vahva kuin Sikalat, joskin aiheen puolesta ollaan samojen teemojen äärellä. Alakoski tarjoaa näkymän "ongelmaperheiden" lapsiin ja siihen potentiaaliin, joka on olemassa, olivat vanhemmat sitten millaisia tahansa. Hyvää vangkilaa toivoo Jenna -kirjassa kerrotaan, kuinka tarkkailuluokalle päätyy mikäli oppilas osoittaa olevansa esimerkiksi aggressiivinen, hidas työskentelemään ja huolimaton. Sami kuitenkin on  oikeastaan hyvä sekä lukemaan että tavaamaan ja laskemaan. Kitaran soittaminenkin onnistuu. Sami joutuu tarkkailuluokalle, koska tavallisessa luokassa työskentely ei onnistu. Jokin kuitenkin lähtee jossain vaiheessa menemään pieleen.





Sivuan näin ohimennen vielä goodreadsin lukuhaastetta, josta kerroin ensimmäisessä postauksessani. Tilanne on nyt tämä:

Tavoitteena 35 luettua kirjaa vuoden 2014 aikana. Tähän mennessä luetut (listassa on myös kätevästi valmiiksi linkit, jos olen teoksesta luokkahuoneeseen kirjoittanut!):

1.Jeffrey Eugenides: Middlesex (joskin olin aloittanut tämän jo edellisen vuoden puolella. toim. huom)
3. Susanna Alakoski: Hyvää vangkilaa toivoo Jenna
4. Pirkko Muikku-Werner: Ilkeilyn kahdet kasvot

Lisäksi luettua:

Nyt kesken:
Pekka Hiltunen: Iso

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti